Make a change of mind

Droomwerk

Dromen

Dromen doen we allemaal iedere nacht. Dromen hebben een belangrijke functie in ons leven: het is een verwerkingsproces en ze zijn nodig om geestelijk gezond te blijven.

Lang niet altijd zijn we ons bewust van onze dromen. En als we ze kunnen herinneren is het vaak moeilijk om ze te begrijpen, te kunnen interpreteren.

Als je meer wilt begrijpen van je dromen, of je zorgen maakt over nare droombeelden die herhaaldelijk terugkeren, neem dan eens contact op voor een droomconsult.

 

Droombeelden begrijpen

Een droom is a.h.w. een ontmoeting met jezelf. Het onbewuste laat zich zien d.m.v. beelden en verhaallijnen. Als je die beelden kunt begrijpen geeft dat inzicht in wat er speelt in je leven en hoe je er tegenover staat.

Bij het interpreteren van het beeldmateriaal is het belangrijk vooral bij jezelf te rade te gaan wat een beeld of symbool voor jou betekent. En wat zijn de gevoelens als je wakker wordt? Neem eens de moeite een droom in enkele woorden te noteren. Of beter nog, schrijf hem in detail op. Door het schrijven maak je de verschillende hersengebieden actief en krijg je vanzelf al meer inzicht in de droom.

 

Wat gebeurt er als je droomt?

's Nachts vindt er een verwerking plaats van de indrukken die we op de dag hebben opgedaan. Gekoppeld aan eerdere ervaringen worden de gebeurtenissen in de droom a.h.w. gearchiveerd in ons geheugen.

Om de beelden en symbolen te begrijpen is het goed om te weten dat dromen uit een ander deel van de hersenen komen dan waar we overdag overwegend in leven.
Dromen komen uit het limbisch systeem, we noemen dit ook wel de primitieve hersenen.
Dromen kunnen dus vrij primitieve beelden laten zien die we lang niet altijd even letterlijk moeten nemen.

Dromen zijn ook in staat om dieper gelegen bewustzijnsniveau's te bereiken. Je komt dan bij oude herinneringen en het collectief onbewuste. Deze dromen handelen vaak over grote levensvragen en zijn lastig om te duiden.

 

Wat je zoal tegenkomt:

- dromen die onverwachte emoties los maken
- steeds terugkerende dromen met dezelfde inhoud
- nachtmerries en angstdromen die door hun inhoud slaappatronen verstoren
- Dromen die dieper gelegen bewustzijnsniveau's aandoen
- heldere (lucide) dromen, etc.

Via de pagina Contact & advies kun je vragen of dromen voorleggen. Droomduidingen lenen zich uitermate goed voor een e-consult. Zie pag. consulten.